CONTEMPORARY MATTERS

CONTEMPORARY MATTERS

KunstRAI 2019

Edgar Fernhout

Als ik het geld had, kocht ik deze mooie handen van Edgar Fernhout bij Willem de Winter. Dank Alexander de Bruin voor je kundige uitleg. Herkomst Handen (1929) uit de collectie van Gerrit Rietveld. € 14.000.

Toen ik gisteren op de KunstRai rondliep en merkte dat deze 35 jaar bestaat, realiseerde ik mij hoezeer de kunstmarkt is veranderd in diezelfde tijdspanne. Ik kan mij de eerste KunstRai nog herinneren, georganiseerd door Wim van Krimpen. Je kon toen in juni 1985 nog gewoon een Marlene Dumas, Jan Schoonhoven of een Basquiat kopen op de kunstbeurs/ in de galeries. Alhoewel die werken wel op bovengemiddelde prijs zaten.
Gisteren zag ik hoe dat galeriebestel is veranderd en het publiek ook. Het niveau van de KunstRai is min of meer overgenomen door Art Rotterdam. Het koperspubliek is wel groter geworden, denk ik. Het zijn niet meer zozeer de ‘kunstkenners’, maar gewoon een groot publiek dat geld over heeft voor kunst. Op de KunstRai gisteren overheerste m.i. bling bling, überfiguratie en volle stands. Maar goed; kan een kwestie van smaak zijn.
Oordeel zelf nog t/m morgen, 2e paasdag 18.00 uur.