CONTEMPORARY MATTERS

CONTEMPORARY MATTERS

I love Lamelos

Expo I love Lamelos overzicht
Pop-up galerie Lamelos - Donkere Spaarne 32-zw in Haarlem

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2018 viert stripcollectief Lamelos zijn 21e verjaardag. Je zou zeggen dat ze dan inmiddels volwassen zijn geworden, maar dat is maar zeer de vraag. Al sinds hun opleiding aan de kunstacademie in Kampen maken Aleks, Boris, Jeroen en Sam de stripwereld onveilig met hun absurde strips en ongeremde fantasie.

Lamelos heeft voor deze speciale gelegenheid Mirjam Hijstek gevraagd met hun samen te werken. Zij is tentoonstellingsmaker in Haarlem en keert met Lamelos tijdelijk terug op haar oude locatie aan het Donkere Spaarne.

Zij heten de bezoeker welkom in Het Huis van Karen. Karen is de imaginaire, maar ultieme fan, die alles van haar striphelden heeft verzameld en bewaard. Alles wat Lamelos in die 21 jaar geproduceerd heeft, zal te zien zijn in een tentoonstelling die haast bezwijkt onder een horror vacuï van de obsessieve verzamelaarster. Hoogtepunt van de tentoonstelling vormt wellicht Karen’s slaapkamer, bol van de meeste pikante en persoonlijke herinneringen aan haar helden.

Wat Bas Kosters is voor de modewereld en Erik van Lieshout voor de kunst, is Lamelos voor de strip. Humor, productiviteit, ambachtschap en de boel af en toe flink ontregelen. En misschien zijn de mannen zo gek als een deur, het werk gáát wel ergens over. “Als collectief behoort Lamelos  tot de top van de Nederlandse stripwereld”, zegt Joost Pollmann, stripprofessor en recensent voor de Volkskrant.

I love Lamelos gaat over het ultieme fandom en volslagen stripgekte.

Opening: vrijdag 25 mei om 20.00 uur op het Donkere Spaarne 32 in Haarlem.

Karen zal zelf de opening verzorgen via een videoverbinding. En collega-striptekenaar Marc van der Holst draagt voor uit eigen werk. Iedereen welkom en gratis entree.

Van maandag 28 mei t/m vrijdag 1 juni werkt Jeroen Funke elke dag in de galerie aan zijn ELKE MAAND EEN BOEKJE project. Voor workshops en de traditionele LamelosVeiling in het Patronaat op zaterdag 26 mei  zie de website van de Stripdagen Haarlem.

Open: 25 mei t/m 3 juni 2018

Relevante links