CONTEMPORARY MATTERS

CONTEMPORARY MATTERS

BEDENKEN | UITVOEREN

TENTOONSTELLINGEN

BEDENKEN | UITVOEREN

TENTOONSTELLINGEN

Van concept tot productie

Mijn eerste tentoonstelling maakte ik in 1985. Sindsdien heb ik met veel plezier meer dan negentig tentoonstellingen gerealiseerd – van concept tot inrichting – vrijwel altijd samen met de kunstenaars.

Verschillende locaties, verschillende rollen

Voorheen deed ik dat in de galerie – eerst deSchoneKunsten en later Contemporary Matters- en op kunstbeurzen en manifestaties. Tegenwoordig werk ik meestal ad hoc. Dat houdt in dat ik als curator wordt gevraagd om voor een (historische) locatie een tentoonstelling te bedenken. Dan maak ik op basis van onderzoek een tentoonstellingsconcept en voer dat uit, inclusief pr en publiciteit.

Soms word ik gevraagd als producent. Dan is het concept al grotendeels rond en regel ik de praktische en zakelijke kant van de expositie. 

Experimenteel en internationaal

Creatieve vrijheid is belangrijk. Daarom geef ik in exposities altijd veel ruimte aan installaties, experiment en engagement. Ik heb altijd veel met buitenlandse kunstenaars gewerkt en met name eigentijdse Indonesische kunst een podium gegeven sinds 1987.

Recent

De meest recente tentoonstelling was Wat bezielt ons? in De Vishal, Haarlem. Een tentoonstelling over Sjamanisme, het Levenswiel en in balans zijn met de natuur.

Expo Art Amsterdam juni 2000 Silvia B. en Han Hoogerbrugge
EXPO | OP LOCATIE

KUNSTPROJECTEN

- 01

Wat bezielt ons?

In de huidige turbulente wereld, zijn steeds meer mensen op zoek naar bezinning, bezieling en een kalmere tred in het leven. Belangrijke waardes hierbij zijn zelfreflectie, verbinding en zorg: voor zichzelf, elkaar én de aarde.  Aloude, holistische wereldvisies, kennis en helingtradities, zoals de sjamanistische, krijgen steeds meer relevantie, betekenis en belangstelling.

Een sjamaan is een bemiddelaar en een healer. Belangrijke kenmerken van het sjamanisme zijn verbondenheid met de natuur en de kosmos. Het animisme is daarbij essentieel: het geloof dat alles wat bestaat, zoals objecten, wezens, planten, weersystemen, stenen en zelfs woorden, een aparte spirituele, levende essentie bezitten. Daardoor biedt het een eigentijdse opening voor een zoeken naar andere manieren van leven met meer respect voor de aarde en in goede balans met de natuur. Er zijn kunstenaars die hier volop mee bezig zijn. Zij incorporeren sjamanistische kennis en rituelen in hun kunst en kunstenaarschap. Aan hen wordt in het nieuwe jaar een podium geboden in De Vishal in Haarlem in de tentoonstelling Wat bezielt ons?

 

Speciale bijdragen van:

Curatoren: Stance Oonk en Mirjam Hijstek ()

28 januari 2023 t/m 5 maart 2023
De Vishal – Grote Markt 20 – Haarlem

Opening: vrijdag 27 januari 2023
Vier dansers van Danshuis Haarlem en acht drummers zullen de ruimte van De Vishal inwijden met een speciale ceremonie.

De expositie heeft een uitgebreid randprogramma (zie uitnodiging).
Tickets via Eventbrite—> druk op de knop voor meer informatie.

- 02

Ooghentroost

Eerste tentoonstelling van kunstenaarscollectief PLAN XX. Jacqueline van Bergeijk, Irene van den Bos, Marleen Leysen en Thea Vos richtten dit collectief in het najaar van 2021 op. Zij ondersteunen elkaar in hun kunstenaarspraktijk en maken samen werk. De tekening op de uitnodiging hiernaast is daar een voorbeeld van.

Kort na de oprichting vroegen ze mij hen te begeleiden bij het opzetten van hun collectief en hen te ondersteunen in het maken van een tentoonstelling in Pulchri Studio.

14 september t/m 9 oktober 2022
Studio Pulchri – Klinkenberggaleries – Den Haag

- 03

Maak mij zelveloos en stil

Een spiritueel kunstproject over stilte, aandacht en schoonheid door Simone de Groot (kunstenaar) en Mirjam Hijstek (curator).

In de basis ging het daarbij om een reconstructie van de middeleeuwse spirituele rondgang in het vroegere klooster. Een environment, waarbij de beleving ter plaatse centraal stond.

2 t/m 30 november 2018
De Kloostergangen –  Stadhuis Haarlem

- 04

Lamelos

Samenwerking Striptekencollectief Lamelos en Mirjam Hijstek (producent) tijdens de Haarlemse Stripdagen.

25 mei t/m 3 juni 2018
Donkere Spaarne 32 – Haarlem

EXPOSITIE

ARCHIEF - selectie

Groepstentoonstelling
Kunstenaar in beeld

maart-april 2014

Laurence Aëgerter
Saskia Burggraaf
Dan Geesin
Rens van Meegen

november-januari 2014

Robin Kolleman

2013

Pietsjanke Fokkema

2009

Groepstentoonstelling
Paper Faction

2005

Groepstentoonstelling
Should I stay or should I go? Heimwee

december 2004

Ron Wontae Kim
Eko Nugroho

juni 2004

Groepstentoonstelling
Mag ik even. Borduren

april-mei 2004

 

Patricia Dauder
Lisa Holden

2001

Groepstentoonstelling deSchoneKunsten op Beeckestijn

november 2000

H. Hoogerbrugge
Silvia B.

juni 2000

Groepstentoonstelling
ArtConcern 1985-2000

januari-februari 2000

Ade Darmawan

1999